Nederland Bedankt

Hoe zullen we ons de coronapandemie van 2020 herinneren? Een jaar waarin vanzelfsprekendheden verdwenen en we moesten wennen aan een nieuw normaal. Een jaar waarin vooral negatief nieuws en sombere voorspellingen de media domineerden. Gelukkig ontstaan in tijden van crisis ook veel mooie dingen. Het boek Nederland Bedankt toont 48 verhalen van prachtige mensen, organisaties en initiatieven die ontstonden tijdens de coronacrisis.

Stichting Nederland Bedankt
Boek vol mooie daden in coronatijd

Bedankt

Astrid Strijbos

Uitvaartmaatschappij Heerde

Astrid Strijbos (51) is uitvaartbegeleider in Heerde bij Memento Mori. Door het coronavirus kreeg zij het aanzienlijk drukker. Daarbij zorgden de maatregelen vanuit het RIVM voor verdrietige en onmenselijke situaties. In het begin, tijdens de eerste golf aan maatregelen, mochten er maar maximaal dertig mensen bij de uitvaart aanwezig zijn, inclusief personeel. “Er was een familie die mensen moest schrappen. Dat was vreselijk.”

Astrid Strijbos

‘Ik heb vele tranen gehoord aan
de andere kant van de lijn’

Bedankt

Jacqueline Davis

#GeenDorHout

Jacqueline Davis (39) heeft, naast een aantal andere chronische aandoeningen, last van chronische bronchitis, waardoor een besmetting van het coronavirus voor haar zeer grote gevolgen kan hebben.

In het publieke debat worden veel discussies gevoerd over de risicogroep en in hoeverre de rest van Nederland zich zou moeten aanpassen om de mensen in deze groep te beschermen. In augustus was Jacqueline het zat. Ze besloot een gezicht te geven aan de kwetsbare groep door via Twitter een foto van zichzelf te delen met de hashtag #GeenDorHout.

Jacqueline Davis

‘Er werd gepraat over de risicogroep
alsof het geen echte mensen zijn’

Bedankt

Patricia Vreeken & Bob Bal

LUMC

Toen de coronacurve halverwege de maand maart de lucht in ging stroomde ook de inkoop mailbox van de apotheek Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC) vol. Laboratoria, artsen, IC-verpleegkundigen, de vragen kwamen van alle kanten binnen. Door Patricia Vreeken (53) en Bob Bal (54) werden ze één voor één weggewerkt en opgelost.

Patricia Vreeken

'De energie die Bob en ik
in ons werk stopten,
is beloond'

Bedankt

Quint Petronilia

Knuffelactie voor mensen met een verstandelijke beperking

Quint Petronilia (11) zamelde tweehonderd knuffels in voor mensen met een verstandelijke beperking. “Ik zei tegen mijn moeder: laten we knuffels inzamelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Omdat ze hun ouders nu niet kunnen zien.”

Quint Petronilia

'Zij moeten ook iemand
kunnen knuffelen'

Bedankt

Marcel Slockers

Straatdokter

Al jarenlang zet straatdokter Marcel Slockers (64) zich, samen met zijn collega-straatdokters, in voor de gezondheid van de dak- en thuislozen in Rotterdam. Daarnaast maakte Marcel zich hard voor een betere toegang van deze groep tot het Nederlandse zorgstelsel. “We hebben het niet gevraagd, maar gewoon gedaan”, zegt Marcel. Door snel te testen, nieuwe opvangruimtes in te richten en goed samen te werken met de gemeente wisten ze in Rotterdam adequaat te handelen.

Marcel Slockers

'We hebben het niet gevraagd,
maar gewoon gedaan'

Bedankt

Toine Scholten

Muziek maken voor Den Haag

Toine Scholten (32) is zanger en gitarist. Net als bij andere muzikanten gingen zijn optredens door corona niet meer door. Stilzitten deed hij niet. Hij begon de challenge om vier verschillende muziekvideo’s op vier verschillende plekken in Den Haag op te nemen. Met als laatste video een ode aan de zorg.

Toine Scholten

'Je hebt je laatste concert gehad
en dan valt alles weg'

Bedankt

Rudy Koppers

Albert Heijn

Rudy Koppers (34) is teamleider verkoopafhandeling bij Albert Heijn. Ze werkt al negentien jaar voor de supermarktketen en staat nu bijna anderhalf jaar in de vestiging in Alphen aan den Rijn. Voor haar was de afgelopen tijd spannend, enigszins hectisch en vooral heel uitdagend.

Rudy Koppers

'Er is een gevoel van
saamhorigheid'